Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie!

Het Nationaal Park in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal.

Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, …. In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. 

Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, … of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. De toegangspoorten helpen je op weg.

Onder de indruk? Breng eens een bezoekje aan het Nationaal Park en treed zelf in het spoor van de natuur…

Verken Nationaal Park Hoge Kempen

Kattevennen

Kattevennen is de poort van de MACROKOSMOS met de Cosmodrome als markantste oriëntatiepunt. Naast sterrenkijken kan je hier ook wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, minigolfen en ravotten op de speeltuin.

Thorpark

Thorpark Thorpark is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei. Het gebied heeft zoveel kwaliteiten dat het zal gaan aansluiten bij het Nationaal Park.

Mechelse Heide

De Mechelse Heide is de toegangspoort bij uitstek om al wandelend te verkennen. Van midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om in een paars schilderij. Anders dan aan de andere toegangspoorten vind je hier geen bezoekersonthaal. De natuur spreekt voor zich!

Connecterra

Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen. Waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. Je kan er genieten van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ en hoge toppen met spectaculaire panorama’s! In het Connecterra Café geniet je op een unieke plek van een verfrissend drankje.

Duinengordel

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke graslanden.

Pietersheim

Duik in het verleden op het voormalige prinselijke landgoed Pietersheim (76 ha!) met als blikvanger de 12e-eeuwse Waterburcht. In het bezoekersonthaal kom je alles te weten over de roemrijke geschiedenis van het domein. Voor de kleintjes is het dolle pret op de kinderboerderij met speeltuin.

Lieteberg

Lieteberg is de poort van de MICROKOSMOS. Een bezoek aan het ondergrondse insectencentrum 'Entomopolis' mag niet ontbreken. Naast kriebelende insecten en fladderende vlinders kan je ook op blote voeten wandelen. Een bijzondere sensatie.

Station As

Ben je geen stapper maar een trapper? Station As is het ideale vertrekpunt voor een fietstochtje in en om het Nationaal Park! Maar ook hier is het mijnverleden niet ver weg: de 31m hoge uitkijktoren is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerst steenkool in Limburg ontdekte te As.

Bergerven

In de noordelijkste punt van de Hoge Kempen - tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem - ligt Bergerven, een voormalige grindwinning omgevormd tot meren waar natuur terug ruimte krijgt. Het landschap geeft rust en inspiratie. Beheerder Limburgs Landschap zet grote grazers in voor de beheer van het gebied.